Dezinfekcija header jpg

Postupak dezinfekcije hladnom dezinfekcijskom maglom

Dezinfekciju prostora protiv SARS-CoV-2 virusa i ostalih patogenih mikroorganizama provodimo ispaljivanjem hladne dezinfekcijske magle na bazi vodikovog peroksida i srebra. Naše dezinfekcijske postrojbe bogato su opremljene dezinfekcijskim sredstvima i opremom, te rigoroznim treningom obučene za aktivnu borbu protiv koronavirusa u divljini.


Postupak dezinfekcije

Postupak dezinfekcije jpg

Postupak dezinfekcije razradili smo specifično za borbu protiv koronavirusa, a provodimo ga maglenkama - atomizirajućim dezinfekcijskim uređajima koje ispaljuju "na atome razbijenu" hladnu dezinfekcijsku maglu s mikroskopskim česticama dezinfekcijskog sredstva, veličine 10-30 mikrona. Krajnja vidljivost modernih optičkih mikroskopa varira o kvaliteti mikroskopa, ali otprilike iznosi oko jednog mikrona za jasnu izoštrenu sliku. Dakle, prostor zamagljujemo vrlo, vrlo sitnim mikroskopskim česticama koje će pokriti svaki milimetar Vašeg prostora, a zbog aktivnih tvari u ovom specifičnom dezinficijensu, površine će ostati ne samo dezinficirane, nego sterilne.

Dezinfekcijski uređaji

Atomizirajući dezinfekcijski uređaji popularno zvane maglenke su osnovni dio opreme specijalnih dezinfekcijskih postrojbi, apsolutno nadmoćni nad svim standardnim metodama s krpama i/ili špricaljkama, od onih kućnih špricaljki u kojoj svaka domaćica ima sredstvo za čišćenje, pa do onih leđnih kakve koriste vrtlari i DDD djelatnici (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija).

Naime, takve leđne špricaljke lijepo usitnjavaju dezinfekcijsku, ili dezinsekcijsku tekućinu, ali još uvijek u kapljicama jako dobro vidljivima oku. Raspršivanje tako velikih čestica zahtjeva prskanje veće količine sredstva za temeljito pokrivanje svakog milimetra površine, ali važnije, tada nije pogodno za raspršivanje po unutarnjem prostoru u kojem se boravi (dom, ured, motorno vozilo, jahta...). Zbog veće količine tekućine koja ostaje na površini, potrebno je dugo vrijeme sušenja, a materijali koji upijaju biti će pošteno natopljeni tekućinom, što stvara dodatne probleme u boravišnom prostoru.

Naše maglenke atomiziraju dezinfekcijsko sredstvo na toliko sitne čestice da su oku nevidljive, međutim za mikroorganizme pogubne. Sloj vlage koji ostaje na površinama je slabije vidljiv, ali ipak uočljiv kada se prstom povuče po površini. Ipak, toliko je tanak da u nekoliko minuta isparava, te u nedovoljnoj količini da bi ga upijajući materijali stigli upiti. To primjenu maglenki čini posebno pogodnom za primjenu u prostorima životnog okruženja, kao što je dom, poslovni prostor, dvorane, vozila, plovila, itd.

Dezinfekcijsko sredstvo

Dezinficijens koji raspršujemo u obliku dezinfekcijske magle je na bazi 1.5% vodikovog peroksida, te 0.003% srebra. Ove tvari aktivno djeluju u uništavanju virusa i svih drugih mikroorganizama sa 100%-tnim učinkom, ostavljajući površinu ne samo dezinficiranom, nego potpuno sterilnom i sa produženom zaštitom do 18 sati, što je dokazano u mnogim objavljenim znanstvenim člancima.

Dezinficijens proizvodi švicarska kemijska tvornica Sanosil, a od strane Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske sredstvo je registrirano i odobreno za primjenu.

Međutim, ono najvažnije, za razliku od mnogo drugih dezinfekcijskih sredstava (koji pouzdano uništavaju viruse), dezinficijens na bazi vodikovog peroksida kojeg koristimo je food grade proizvod koji se koristi i kao antiseptik, dezinficijens u prehrambenoj industriji, te za dezinfekciju pitke vode.

Čestice veličine 10-30 mikrona koje ispaljujemo maglenkama isparavaju već za 2-3 minute, što je sasvim dovoljno vremena da eliminiraju sve na površini postojeće viruse, bakterije, gljivice, pljesni i spore, te ostavljaju površine i materijale suhima i potpuno sterilnima. Koronavirus u ovom ratu bilježi 100% žrtava već u prvoj minuti dezinfekcije.

U ovisnosti o dezinfekcijskom paketu koji odaberete, tj. vrsti prostora i vjerojatnosti da je u prostoru boravila COVID-19 pozitivna osoba, za deblji sloj dezinfekcijske magle koji želite da ostane na površinama biti će potrebno i do 60 minuta za sušenje na sobnoj temperaturi.

Imajte u vidu da su dezinfekcijske čestice u obliku (hladne) magle, ali ne (vruće) pare! Atomizirajući dezinfekcijski uređaji ne griju dezinficijens, pa zaparuju prostor, nego razbijaju dezinficijens na atome, stvarajući hladnu maglu, kakvu vidite nekada u jutarnjim satima na putu na posao.

Prisjetite se da tada maglu vidite samo izdaleka, ali kada uđete u nju, ne vidite ju odmah ispred sebe, nego tek na nekoj udaljenosti, koju zovemo vidljivost x metara. Tako je i ova magla oku teško vidljiva, međutim na površinama ostaje trag otprilike isti kao kada po toplom vremenu iz hladnjaka izvadite bocu piva. Budući da površine koje tretiramo nisu hladne kao pivska boca iz hladnjaka, ovaj trag vlage će vrlo brzo ispariti, ovisno o dezinfekcijskom paketu i temperaturi prostorije, od 2-3 minute, pa do sat vremena.

Okvirno vrijeme za sušenje tretiranih površina nalazi se u tablici ispod.

  STANDARD TOP FULL
Količina utrošenog dezinfekcijskog sredstva
(ovisno o jačini maglenog mlaza i kompleksnosti prostora)
Vrijeme potrebno za sušenje tretirane površine
(prosječno vrijeme za sobnu temperaturu, oko 24'C)
2-3 min 5-10 min 30-60 min

Dakle, ovo dezinfekcijsko sredstvo nije potrebno brisati, nego se pušta da se u relativno kratkom vremenu osuši. Dapače, ukoliko želite produženo djelovanje protiv koronavirusa, niti ne smijete nakon dezinfekcije brisati površine. Zbog atoma srebra u tragovima koji aktivno djeluju protiv virusa, naš dezinficijens ima produženo djelovanje 18 sati za vrijeme kojeg ne može doći do nove kontaminacije prostora makar u njemu boravila COVID-19 pozitivna osoba.
Pazite! To NE znači da su time i osobe koje se nalaze u dezinficiranom prostoru zaštićene od zaražene osobe!! Držite se aktualnih preporuka HZJZ i stožera prilikom kontakta s drugim osobama!

Zaštitna oprema

Zaštitna oprema koju koristimo u skladu je s propisanim normama borbe protiv koronavirusa, te borbenoj taktici koju provodimo u ovom iscrpljujućem ratu. Međutim, za razliku od DDD djelatnika koji za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju koriste vrlo otrovne kemikalije, te medicinskih djelatnika koji dolaze u kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama, naša odijela i rukavice nisu plastične, ili najlonske.

Naime, kao što je već navedeno, dezinficijens koji koristimo je skupi food grade proizvod, koji se osim vrlo nadmoćne dezinfekcije (u odnosu na konkurentna dezinfekcijska sredstva) koristi i kao antiseptik (za dezinfekciju ruku), za dezinfekciju pitke vode, te u prehrambenoj industriji. Budući da dobar dio radnog vremena provodimo u dezinfekcijskoj magli, koja ima i 18 sati produženo djelovanje, naše specijalne dezinfekcijske postrojbe su praktički 24/7 sterilne, dugotrajno zaštićene, a bez straha ako im dezinficijens dođe u kontakt s kožom.

Naravno, prijenos zaraze je uvijek moguć aerosolima od strane zaraženih osoba (koje nužno ne moraju biti svjesne da su zaražene), stoga je preventivni oprez i pridržavanje aktualnih odluka HZJZ i stožera obavezan prilikom našeg izlaska na teren.

Metodologija dezinfekcije

Način dezinficiranja prostora koji provodimo ovisi dominantno o popunjenosti prostora stvarima, da li je u prostoru boravila COVID-19 pozitivna osoba, radi li se o visoko rizičnoj skupini osoba koja inače boravi u prostoru, te o vašoj odluci koji paket dezinfekcije želite sprovesti.

Standard metodologija dezinfekcije

Metodologija dezinfekcije Standard je metodologija koju dominantno koristimo prilikom dezinfekcije praznih prostora, kao što su prazni, ili uglavnom prazni stanovi, kuće, uredi, skladišta, podrumi, tavani, hale, dvorane, te teretni prostor na motornim, ili priključnim vozilima. Jačinu mlaza na maglenki postavljamo na standardnu razinu, te hladnom dezinfekcijskom maglom pokrivamo sve zidove do visine 3 metra (i ono što je na njima), podove i eventualno po koji predmet ako se nalazi u prostoriji. Dakle, Standard dezinfekcijsku metodologiju koristimo dominatno za dezinfekciju 2D površina.

Efikasnost dezinfekcije protiv koronavirusa, ostalih virusa, bakterija, pljesni, gljivica i spora je 100%, ali uz uvjet da je prostor čist, bez naslaga prljavoća, masnoća, ili slojeva prašine. Budući da je sloj dezinfekcijskog sredstva toliko tanak da ga je jedva moguće vidjeti golim okom (ali se dobro raspoznaje povlačenjem prsta po dezinficiranoj površini), vrijeme potrebno za sušenje dezinficijensa na sobnoj temperaturi je oko 2-3 minute, a površine ostaju zaštićene od mikroorganizama slijedećih 18 sati.

Top metodologija dezinfekcije

Metodologija dezinfekcije Top je metodologija koju u pravilu koristimo prilikom dezinfekcije namještenih stanova, kuća, ureda i vozila. Jačinu mlaza na maglenki pojačavamo, budući da će dobar dio dezinfekcijskog sredstva završiti na nekoj od vertikalnih površina, tj. na svim stvarima koje se nalaze u stanu/kući. Dakle, Top metodologiju koristimo dominatno za dezinfekciju 3D površina, oko kojih obilazimo, kako bi nanijeli dezinfekcijsko sredstvo na svaki dio tog predmeta.

Efikasnost dezinfekcije protiv koronavirusa, ostalih virusa, bakterija, pljesni, gljivica i spora je 100%, ali uz uvjet da je prostor čist, bez naslaga prljavoća, masnoća, ili više od tjedan dana debeo sloj prašine (naravno, ovisno o tome gdje živite i koliko često držite prozor otvorenim). Budući da površine pokrivamo nešto debljim slojem dezinficijensa, vrijeme potrebno za sušenje na sobnoj temperaturi je 5-10 minuta, a površine ostaju zaštićene od mikroorganizama slijedećih 18 sati.

Full metodologija dezinfekcije

Metodologija dezinfekcije Full je metodologija koju koristimo na zahtjev, ali uvjetujemo kao obaveznu kod dezinfekcije prostora u kojima je boravila COVID-19 pozitivna osoba, kod dezinfekcije staračkih domova, ili drugih visoko rizičnih skupina, te kod dezinfekcije jahti i ostalih plovila. Jačinu mlaza na maglenki otvaramo još više, tj. znatno više od potrebnog, a specifično za ovaj tip dezinfekcije, zavlačimo maglenku u sve kuteve prostora, npr. iza ormara, ispod kreveta, unutar ormara, ladica i drugih indirektno dostupnih površina, a uz zidove i ono što je na njima, dezinficijensom tretiramo i strop do visine 3 metra.

Efikasnost dezinfekcije protiv koronavirusa, ostalih virusa, bakterija, pljesni, gljivica i spora je 100%, ali uz uvjet da je prostor čist, bez naslaga prljavoća, masnoća, ili većeg sloja prašine (naravno, ovisno o tome gdje živite i koliko često držite prostor otvorenim). Budući da površine pokrivamo dosta debelim slojem dezinficijensa (iako je to zanemarivo debeo sloj naspram "leđnih DDD" špricaljki), vrijeme potrebno za sušenje na sobnoj temperaturi je 30-60 minuta, a površine ostaju zaštićene od mikroorganizama slijedećih 18 sati.

Vaše obaveze

Prilikom našeg dolaska na dezinfekciju, morate se pridržavati određenih pravila, kako bi naše specijalne dezinfekcijske postrojbe bile i ostale sigurne i zaštićene, a nakon dezinfekcije i Vaš prostor siguran i dodatnih 18 sati zaštićen.

Slijedi tekst o cijeni dezinfekcije,
dezinfekcijskim paketima i
opcijama plaćanja